sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Sefii nostri cei de toate zilele

Zilele acestea un prieten mi-a povestit un incident petrecut recent intr-un penitenciar.

Un salariat, numele conteaza mai putin, a avut parte de o experienta inedita. A intocmit un raport de incident unui detinut, totul trebuind sa urmeze procedura legala. Din pacate, seful direct, proaspat sef mai precis, cu o experienta in paza pe vremea Legii 23, venit dupa 5 ani de la (de)formare profesionala, intimidat de detinutul care s-a autoranit, a reactionat creand un precedent periculos pentru siguranta respectivului penitenciar, raportul disparand in neant.
A mai dispus o serie de masuri halucinante, masuri care au facut detinutii sa realizeze ca au un avantaj moral de acum inainte. Santajul reusit a scazut prestigiul personalului, detinutii deja hotarand care vor fi mijloacele viitoare prin care vor scapa de eventuale sanctiuni legale ale administratiei ... autoranirea.

Pe aceasta cale transmitem respectivului sef, si ii dam spre studiu o mica parte dintr-un indrumar de actiune in situatii de criza, si ii spunem ca niciodata acei salariati din subordine nu ii vor mai acorda respectul necesar, actiunile sale fiind contrare oricaror principii morale si etice, oricaror prevederi legale.

Domnule sef, nu asa se pastreaza o functie, nu asa stabilizezi un scaun, vanzand colegii la presiunea detinutilor. Ai niste vorbe ce le spui de cand ai venit: "pe mine ma intereseaza banutii". Si pe noi ne intereseaza, cei care lucram in sistem, dar asta nu inseamna ca trebuie sa calci pe cadavre, asta nu inseamna ca ANP-ul te apreciaza daca nu afla ce se intampla la tine in unitate.

ANP-ul te apreciaza daca gestionezi situatiile de criza, dar nu asa cum ai facut tu, uite mai jos un exemplu, ANP-ul te apreciaza daca construiesti in jurul tau o echipa, nu daca o dezbini, nu daca iti injosesti subordonatii, cu atat mai mult cu cat cel caruia i-ai facut asta este ofiter, are functie de conducere si destui agenti in subordine. Daca lui i-ai facut asta, dar lor !!!

Deci, sunt multi astfel de sefi, cititi dragii mei .....

Un deţinut se autorăneşte ca formă de şantaj

· Deţinutul deja s-a autorănit când intervenim noi:
* Folosim tonul de voce jos, calm, ne apropiem cu atenţie dacă are în continuare obiectul tăios în mână.
* Nu facem reproşuri, nu folosim tonul paternal.
* Întrebăm care este problema şi îi explicăm că vom rezolva problema după ce primeşte tratamentul de prim ajutor.
* Scopul nostru este să îl ducem la cabinetul medical şi să primească asistenţă medicală. Dacă el refuză NU ÎI SATISFACEM REVEDICAREA CÂND ESTE ÎN ACEASTĂ STARE. Îl imobilizăm, îl ducem la cabinet şi după ce îşi revine nu ocupăm de rezolvarea problemei lui.

Comentariu: frecvent deţinuţii care se autorănesc ca un element de presiune, vor să obţină lucruri care nu sunt regulamentare. Totuşi, se întâmplă ca deţinuţii să ajungă să facă acest lucru pentru că nu li se rezolvă la timp o problemă. Chiar dacă ştim acest lucru, nu trebuie să cedăm şantajului. Ne vom ocupa separat, pe de o parte de problema deţinutului, pe de altă parte de acel membru al personalului care nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.

Important: chiar dacă considerăm că un coleg nu şi-a făcut bine treaba sau că un grup de colegi are mereu probleme în relaţionarea cu deţinuţii nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi de un sentiment de „vinovăţie” asumată pentru grupul profesional respectiv, vinovăţie care să ne facă să gândim că, de vreme ce instituţia nu-şi face treaba bine, nu putem să le pretindem deţinuţilor să respecte regulamentul. Incorectitudinea instituţiei nu justifică comportamentul antisocial, violent şi încălcarea regulilor de către deţinuţi. Deţinuţii sunt antisociali pentru că au ales să fie aşa, pentru că aşa vor ei să răspundă la dificultăţile pe care le întâmpină în viaţă.

Deţinutul se află în faţa ta cu obiectul tăios în mână şi ne ameninţă că se va tăia

* Folosim tonul de voce jos, intonaţiile cu accente coborâtoare. În această situaţie sunt cele mai periculoase tonul de voce superior înţelegător şi cel prietenos.
* Ne apropiem fără nici un semnal de ameninţare la distanţa de 1 – 1,5 metri. Este foarte important în acest caz să nu depăşim distanţa pe care el o consideră sigură pentru el.
* Întrebăm ce vrea. Cerem cât mai multe detalii despre problema pe care o are. Folosim expresii gen „eu cred că mai bine încercăm să rezolvăm problema altfel”, îi prezentăm alternativele. Îl întrebăm cum altfel se mai poate rezolva problema lui. Îi punem întrebări care îl obligă să gândească, să facă raţionamente. În acest fel în mintea lui, orizontul se lărgeşte şi nu mai este obsedat de faptul că nu-şi poate rezolva problema altfel decât dacă se taie.
* Nu ne centrăm pe faptul de a-i lua obiectul din mână pentru că acest obiect îl face să simtă că are un grad anume de control asupra situaţiei. Ne centrăm pe problema lui şi pe alternativele de acţiune pe care le are, altele decât autorănirea.
* Dacă insistă cu revendicarea lui nu îi vom satisface solicitarea atâta timp cât este cu lama în mână. Nu este obligatoriu ca el să se taie.

Trebuie ca deţinutul să creadă că problema îi va fi rezolvată şi că nu este nevoie să se taie.

Trebuie să îi comunicăm informaţie credibilă.

Este important ca instituţia să nu cedeze la şantaj.

Este important ca cel care lucrează cu deţinutul să poată respecta promisiunile făcute.



UPDATE: Agentii de pe sectia unde s-a intamplat incidentul spun ca detinutul se lauda ca ofiterul BPCT l-a invat sa-l reclame pe ofiterul care i-a facut raport de incident la Bucuresti.

Gurile rele spun insa ca motivul real este decizia ANP de a desfiinta functiile de sefi birou la BPCT si respectivul siparez are promisa mutarea pe functia de sef birou la SDRP daca reuseste sa-i faca o cheie acestuia, sa-i franga gatul, lucrand oricum de ceva timp la o mapa documentara cu numele acestuia.

http://olteniaprison.blogspot.com/2009/12/mapa-documentara.html

CITAT: O bila neagra a lucratorilor DPCT a fost acceptul constituirii de mape documentare pe diferite perioade, 3, 6 luni, deschise atat liderilor sindicali cat si ofiterilor cu functii de conducere cazuti in dizgratie. Aceste mape documentare i-au ajutat pe conducatorii ANP fie sa-si plateasca polite, sa puna in functii cheie oameni fideli sau sa-si recompenseze ciracii.

18 comentarii:

  1. Din articol nu l-am recunoscut, dar cand am ajuns la poza mi-am dat seama despre cine e vorba.

    Mi-a fost sef la PMT.

    Fulga it`s back. Loredana unde esti??? Scapa-i si pe oamenii astea de acest nemernic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alooo Pelendava, a sarit Fulga gardurile pana acum la vanatoare? Va fi vai si amar de voi, nici nu stiti ce va asteapta.
    Va fi un cane si va va vinde mereu, atat in fata sefilor cat si in fata detinutilor.
    Replica lui este: nu eu am facut asta, nu eu am dat aceasta dispozitie, eu nu stiu nimic, EL a facut-o, iar EL poate fi oricare dintre voi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu se poate, domne', asa ceva!!Voi acolo, la Pelendava, nu aveti lege?E ceva care este de capatai in penitenciare - nu o respecti, esti terminat!Mai cititi, mai cititi, dragi colegi....Puscaria nu este mosia nimanui, este locul unde legea trebuie aplicata, unde oamenii care nu au respectat-o trebuie sa invete aplicarea si respectarea regulilor legale si sociale.Asta inveti chiar si numai din auzite....Daca mai si citesti, nu faci asemenea greseli!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta abordarea pentru cele doua tipuri de eveniment! Exista pe undeva un astfel de manual sau este exclusiv aportul autorului?

    RăspundețiȘtergere
  5. PENTRU ANONIMUL DE LA 00:51

    Ce sa caute Loredana la Pelendava? Nu i-au ajuns cele 2 palme luate de la Fulga in 2004? Mai vrea?

    RăspundețiȘtergere
  6. Legea exista, doar ca nu e respectata. Tinem de scaune cu orice pret, chiar cu pretul demnitatii colegilor nostri.

    RăspundețiȘtergere
  7. PELENDAVA, VOI SUNTETI FIE MASOCHISTI, FIE TRAITI IN EPOCA LUI Don Coyote şi Sancho Panda.
    INTAI V-ATI LUAT DE CRAIOVEANU, VOI NU STITI CA ATATA TIMP CAT CEL MARE E LA PUTERE NICI IN ... DUDA NU IL DOARE?
    ACUM VA LUATI DE FULGA, CARE A AJUNS IN FUNCTIE, ASA CUM SE LAUDA DEOARECE AMANTA SA, D.I. I-A FACUT INTRAREA PRINTR-O RUDA LA MINISTRUL PENITENCIARELOR R.R. deci, no chance.

    RăspundețiȘtergere
  8. pt.naivii de la S.D.R.P.Pelendava:
    -ce credeaţi că Fulga o să fie alături de voi în faţa p.p.l.sau a conducerii chiar dacă legal aveaţi dreptate? R:NU
    -ce credeaţi că Fulga este alt OM decât cel pe care îl ştim cu toţii de atâţia ani,când singurul lui interes era să obţină informaţii pt. a le folosi în scopuri personale(la bărbaţi interese materiale , la femei servicii sex....? R:NU
    -şi totuşi există o difernţă:acum îl interesesază în mod deosebit BANII , pe care vrea să îi obţină indiferent de compromisuri.Şi totuşi A.N.P-ulşi Craioveanu au riscat f.mult atunci când au numit într-o astfel de funcţie pe cineva care e fff.vulnerabilla banii(Gorbunov),TIMPUL O VA DOVEDI DACĂ AM AVUT DREPTATE,dar păcat că o trag şi alţii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Şi dacă este adevărat ce se spune în articol, CRAIOVEANU de ce a aprobat aşa ceva ,sau nu a ştiut şi aţi mătrăşit-o voi de la pază?

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu stiu cine e ofiterul implicat (PA) dar sunt convins ca nu va avea curajul sa si scrie oficial ce a aparut in acest articol anonim, ca ii frang gatul imediat. I-a mai tras-o Movila acum 2 luni la Comisia de disciplina, sper ca s-a invatat minte si va sta in banca lui.

    RăspundețiȘtergere
  11. TOT DE PE ACEST BLOG.

    Popescu Alin. Sef birou paza, a fost sanctionat, dupa venirea la conducerea unitatii a lui Craioveanu, cu mustrare scrisa de Comisia de disciplina a ANP, cu preacunoscutul presedinte in frunte Movila Viorel. Gurile rele spun ca acesta ar "beneficia" de aceste repercursiuni deoarece i-a dat atentionare lui Craioveanu pentru intarziere la serviciu pe vremea cand ii tinea locul lui Becheanu la PMS Craiova.

    L-AU LASAT FARA COLOANA VERTEBRALA.

    RăspundețiȘtergere
  12. CRAIOVEANULE ai aprobat asa ceva sau ti-o vei lua si tu asa cum si-au mai luat-o si alti directori din cauza lui Fulga in trecut?

    RăspundețiȘtergere
  13. FULGA NOI TE ASTEPTAM LA PMT. NE-AI FOST SI NE ESTI TARE DRAG. TE PUPAM ________ RECE.

    RăspundețiȘtergere
  14. SUNT FULGA:

    - lu Loredana Chimoiu: iti dau una de iti sar Fulg-ii
    - lui Alin: copilu` ca sa ajungi ca mine trebuie sa ai buzele in permanenta maronii de la pupat dosuri

    Ha ha ha ha ti-a placut Aline? !!!

    Daca tu esti acel ofiter de care se vorbeste aici, si nu mai ai coloana vertebrala pe care o stiam eu, te-a infrant si pe tine acest sistem, atunci sunt dezamagit.
    Amandoi am fost de la inceputuri in miscarea sindicala, esti unul din putinii pe care nu credeam ca-l voi vedea plecand capul.

    Rusinica, daca stai ca strutul si nu faci nimic.

    RăspundețiȘtergere
  15. dedicatie pentru fulga de la un subaltern:

    - Sunteti la fel de binevenit ca si cand suna telefonul in timpul sexului.
    - Peste 10 minute vine tramvaiul. Poti sa te arunci in fata lui.
    - O zi fara Dvs. e ca o luna de concediu.
    - Data viitoare cand ai de gand sa-ti arunci toalele, nu te dezbraca.
    - Daca v-am jignit, am savurat-o.
    - De ce nu mergem noi doi undeva unde poate fiecare sa fie de unu' singur?
    - Stiu, nu sunteti asa de tampit cum aratati, asta nu reuseste nimeni...

    RăspundețiȘtergere
  16. tot pentru FULGA:

    - Se ivesc atatea ocazii de a face o impresie buna. Dvs. de ce nu reusiti?
    - Nu, eu nu aud rau...va ignor numai.
    - Oare este astazi o zi deosebita sau sunteti de obicei asa de tampit??
    - Habar n-am de ce sunteti atat de prost, dar respectul meu, functioneaza ft. bine.
    - Mutra Dvs. arata ca si cum ati fi dormit in ea.
    - Va rog sa nu va miscati! As vrea sa va uit asa cum sunteti...
    - Daca vreodata aveti nevoie de un prieten: cumparati-va un caine.

    RăspundețiȘtergere
  17. cind a venit fulga la pelendava,a tinut sa-si faca o primire calduroasa,pe cei care nu ii cunoste,ii saluta radios iar pe cei vechi chiar si cu pupaturi pe obraz.
    din pacate am avut dreptate inca de atunci,il stiam prea bine.bine ca nu am mai apucat decit pupaturile.
    ii depling pe fostii colegi,bine ,nu pe toti,pentru ca mai sint si din aceia care pot face echipa buna cu fulga !

    RăspundețiȘtergere
  18. ce va facut sa credeti ca fulga se va schimba vreodata?
    chiar daca ar vrea nu cred ca poate: ar fi lupul cu parul schimbat
    interesant articolul...poate prea patimas

    RăspundețiȘtergere

Reguli pentru postare

1 - Oricine poate comenta articolele publicate pe blog fără a fi nevoie de înregistrare. Comentariile sunt moderate înainte de publicare.

2 - Pentru a putea fi publicate, comentariile trebuie să respecte următoarele condiţii:

•să se refere la subiectul articolului, sau să urmeze linia logică a unei dezbateri;
•să fie inteligibile;
•să respecte opiniile şi convingerile celorlalți cititori;
•să fie argumentate;
•să nu fie jignitoare, obscene, pornografice, abuzive sau ilegale;
•să nu conţină amenințări sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care postează pe blog;
•să nu instige la ură sau discriminări de orice natură;
•să nu fie repetitive, lipsite de sens, sau spam;
•să nu incite la reacţii negative.

3 - Decizia de nepublicare sau de ştergere a unui comentariu este finală şi nu poate fi negociată. Puteţi reveni oricând cu un comentariu care să respecte regulile.