luni, 11 ianuarie 2010

Plangere penala

Fulga Sorinel

Dupa cum povestesc cei care l-au cunoscut pe vremea cand acesta era un copil de suflet al lui Preda si apoi Rusta, acesta si-a dat in petec de fiecare data cand le tinea acestora locul la comanda. De la mutari in posturi in functie de simpatii, pana la, asa cum zicea un comentator de articole, la diverse cereri de natura sexuala adresate nu numai subalternelor, cat si colegelor din alte sectoare de activitate.

Este memorabila intamplarea in care acesta si-a cautat indelung sapca ajunsa la ceva distanta dupa pumnul si tavalitura datorate unui sot mai mult decat furios care l-a chemat la poarta penitenciarului, satul de hartuirea sexuala a sotiei.

De o luna de zile a ajuns director adjunct Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar la Pelendava. Ai fi crezut ca a tras invatamintele necesare de la viata. Ai fi crezut ca a realizat schimbarile pe care sistemul penitenciar le-a avut in ultimii 5 ani.

Ei, neh. Si-a dat mult mai rapid in petec decat se asteptau destui de multi. Inca sub impresia Legii 23, cand rapoartele, pe atunci, de pedepsire, erau tinute in sepci, iar loctiitorul pentru paza, asa cum se numea atunci era un mic dumnezeu, a trecut rapid la represalii pentru a le arata tuturor celor din jur ca pune piciorul in prag.

Insa, a identificat acelasi dusman ca la PMT, cei din jur, echipa proprie, proprii subordonati. Asa cum spunea un actual pensionar din acel penitenciar, in scurt timp, veti fi umiliti de catre detinuti, iar acestia vor ajunge sa-si aleaga supraveghetorii si sefii punctelor de lucru. Din pacate experienta sa sub comanda lui Fulga Sorinel, arata ca nu mai este departe acest moment.

Precedentul periculos creat zilele trecute poate duce pe viitor la momente extrem de vulnerabile, la situatii in care factorul uman si respectarea autoritatii vor fi doar simple cuvinte. Un schimb intreg a asistat zilele trecute la o conversatie dureroasa intre un ofiter si 3 detinuti ce asteptau sedinta comisiei de disciplina:
- ofiterul: ce faceti baieti, la comisia de disciplina? Nu sunteti cuminti deloc ...
- unul din detinuti: pai la comisie sefu ca noi suntem mai fraieri
- ofiterul: adica?
- alt detinut: pai noi suntem mai fraieri, ca aia care se taie nu ajung la comisia de disciplina, dar stim si noi ce avem de facut de acum inainte ....

Sunt convins ca multi vor blama ceea ce urmeaza sa descriu sau sa arat in acest articol.

Cred insa ca simplul fapt ca cineva a luat atitudine inainte ca lucrurile sa degenereze in mod iremediabil, ca inca mai sunt oameni cu caracter, onoare si demnitate care au curajul sa-si puna in pericol cariera pentru a arata abuzul, va fi apreciat de cei care lucreaza indeaproape cu detinutii, de cei care au trecut prin situatii identice si pe care i-a durut tradarea si umilinta indurate de la cel care trebuia sa fie un indrumator si un exemplu si care, pentru a crea imaginea unui manager bun si a tine de scaun, si-a vandut, odata cu colegii, si onoarea si sufletul.

Asa cum spunea si colegul de blog, si cum am citit astazi intr-un material, ca sa citez, frecvent, detinutii se autoranesc ca un element de presiune, vor sa obtina lucruri care nu sunt regulamentare. Chiar daca stim acest lucru, nu trebuie sa cedam santajului.

Nimic nu justifica comportamentul antisocial, violent si incalcarea regulilor de catre detinuti. Detinutii sunt antisociali pentru ca au ales sa fie asa, pentru ca asa vor ei sa raspunda la dificultatile pe care le intampina in viata.

Dar asta nu inseamna ca, din teama ca sefii noştri, si aici mă refer la Administratia Nationala a Penitenciarelor sa afle si sa considere ca poate nu am gestionat bine un eveniment negativ, sa cadem in extrema cealalta si sa ascundem acest incident, creand un precedent periculos pentru siguranta acelui loc de detinere.


Sau, de frica ca deţinutul va acţiona agresiv, sa luam o decizie ilegala.

Ofiterul din articolele precedente a sesizat astazi Directia Inspectie Penitenciara, inaintand in acelasi timp si plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals material in inscrisuri oficiale.

Copie (2) a Domnule Prim Procuror

7 comentarii:

  1. Sa povesteasca tura lui Piorescu cum facea detinutul seara, in fata la 100 de detinuti: ce credea bai ca face, i-am luat raportul pe ****, ...tu-i familia si natia ....samd.
    Nu o sa mai avem curaj sa facem un raport la un detinut.
    A uitat Fulga ca pana in Craciun, la punctul de lucru Elita mai avea acelasi detinut putin si ii dadea una in bot, noroc cu colegul de birou al lui Alin, DP ca a fost de fata. Asa-i trebuia, sa ramana fara sapca-n cap.

    RăspundețiȘtergere
  2. dacă esta aşa lucrurile sunt foarte grave ,atât privind starea disciplinară în rândul p.p.l.cât şi nemultumirea ag.şi of.din operativ.
    Apropos ,dl.Craioveanu şi dl.Fulga cunosc prevederila art.58 alin 2 din Legea 293/2004? atenţie la mantinelă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fulga ,dacă vine Suditu peste tine, ai pus-o.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bag de seama ca mai avem putin si incepem un nou capitol in cadrul blogului si anume "minunatii marca Pelendava". Cred ca noua activitate a Directorului unitatii si anume sa "invete" ppl sa dea in judecata un ofiter din cadrul unitatii( care mai are si o functie de conducere pe deasupra)se incadreaza perfect aici, sau am gresit?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai daca nu-i tine partea lui Fulga, il trage dupa el , ca doar asta stie replica , sefu m-a invatat.

    Oricum, se anunta un final deja: un director (cu N relatii) , un director adjunct (cu membru de familie ofiter la Serviciul de fraude , exofiter criminalist) si un detinut versus un ofiter , il compatimesc pe ultimul deja.

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnilor era un Penitenciar foarte respectat cand era pe timpul Domnului Lazaroiu,un om cu caracter,un om deosebit,acum toti se lupta pentru putere,cat de multi sefi si mai putini muncitori.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici prin minte nu imi trecea ca la Penitenciarul Pelendava este atata ura intre colegi,dar culmea, ura este intre cei mari,cei cu functii,ei se cearta,dar banii le merg,iar subofiterii muncesc,dar bani mai putini.

    RăspundețiȘtergere

Reguli pentru postare

1 - Oricine poate comenta articolele publicate pe blog fără a fi nevoie de înregistrare. Comentariile sunt moderate înainte de publicare.

2 - Pentru a putea fi publicate, comentariile trebuie să respecte următoarele condiţii:

•să se refere la subiectul articolului, sau să urmeze linia logică a unei dezbateri;
•să fie inteligibile;
•să respecte opiniile şi convingerile celorlalți cititori;
•să fie argumentate;
•să nu fie jignitoare, obscene, pornografice, abuzive sau ilegale;
•să nu conţină amenințări sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care postează pe blog;
•să nu instige la ură sau discriminări de orice natură;
•să nu fie repetitive, lipsite de sens, sau spam;
•să nu incite la reacţii negative.

3 - Decizia de nepublicare sau de ştergere a unui comentariu este finală şi nu poate fi negociată. Puteţi reveni oricând cu un comentariu care să respecte regulile.