vineri, 15 ianuarie 2010

Musamalizarea

Documentele si datele solicitate in cursul zilei de 14.01.2010 de Directia Inspectie Penitenciara din Administratia Nationala a Penitenciarelor, au aratat clar, tuturor celor care au aflat de acestea, dorinta de musamalizarea a celor relatate inclusiv de mass media din Penitenciarul Pelendava Craiova.


Inca de la inceput, indiferent cine a fost la conducerea Administatiei Nationale a Penitenciarelor, functionar public cu statut special sau magistrat, acestia au preferat notiunea de “spalare a rufelor in familie”, aspect incorect datorat pilelor si relatiilor din unele unitati penitenciare, aspect care a facut ca impotriva faptuitorilor de abateri disciplinarea, sau, mai rau, de infractiuni, sa se ia o serie de masuri care frizeaza ridicolul.

Aceste masuri au dat nastere la situatii, asa cum este cea din prezent, cand la conducerea unui penitenciar au ajuns aceeasi oameni, de regula destituiti in urma cu cativa ani dintr-o conducere.

- directorul Craioveanu Ion: destituit in urma cu cativa ani pentru cheltuirea ineficienta a banilor publici precum si alte acuzatii, din functia de director adjunct la PMT Craiova. In prezent unitatea in care este director are aproape cel mai mare volum de achizitii publice din sistemul penitenciar. Astazi, 15.01.2010 ii expira imputernicirea ca director al acestui penitenciar. Cunoscand relatiile personale ale acestuia ne asteptam la o noua reinvestire de catre domnul ministru Predoiu.

- directorul adjunct Fulga Sorinel: destituit in urma cu cativa ani datorita incidentului de la PMT Craiova cand 3 copii minori au decedat.

http://www.apador.org/show_report_nf.php?id=4

Citat: Maiorul Fulga, şeful Serviciului Pază, a fost şi el pus la dispoziţia DGP dar a şi fost trimis la penitenciarul Pelendava.

Sursa:
APADOR-CH - 2004

Probabil, timpul face sa se uite multe este un criteriu de numire in functii de conducere in sistemul penitenciar, din pacate acesta fiind rezultatul lipsei de performanta in actul managerial cat si de reeditare a situatiilor identice din trecut.
http://www.adevarul.ro/locale/craiova/Afaceri_murdare_in_penitenciarele_din_Craiova_si_Colibasi_0_189581132.html

http://olteniaprison.blogspot.com/2009/12/strugurii-sunt-acrii.html

Dorinta de a ascunde si musamaliza, desi atitudinea corecta a unor conducatori ar fi de a incerca sa faca ceea ce a cerut ministrul Predoiu, proaspat reinvestit, sa taie raul de la radacina, inainte de a fi prea tarziu, in vederea profesionalizarii sistemului institutional penitenciar :

Mesajul ministrului Justiţiei către personalul din Administraţia Naţională a Penitenciarelor: „ Îmi exprim cu încredere speranţa că în 2010 vom începe să culegem rezultatele eforturilor depuse împreună pentru modernizarea şi profesionalizarea Justiţiei şi, în particular, a sistemului penitenciar.”

Din pacate, asa cum se intampla in sistemul penitenciar, principalul vinovat este cel care a rupt tacerea, detractorul.

Cunoscand multe astfel de situatii, am deja un sentiment de deja-vu, astfel incat ii sfatuiesc deja pe cei care au crezut in ideea utopica ca pot transpune in practica in sistemul penitenciar mesajul transmis de Ministrul Justitiei, domnul Catalin Predoiu, ca trebuie sa citeasca cat mai degraba : Legea nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii.


Chiar daca va fi un articol lung si mai mult tehnic, aratam si baza legala care, in mod normal ar fi trebuit sa fie luata in considerare de cei 3 ofiteri veniti in control, cat si ceea ce au omis la verificari.


1. Clementa cu incalcarea legii.

Astazi au fost cerute documente legate de prezenta pe toata perioada de detinere in acest penitenciar a detinutilor SI si EM, respectiv situatii de absente, indirect si alte situatii de refuz de nerespectare a programului zilnic, ambii trebuind sa aiba intocmite rapoarte de incident pentru nerespectarea programului zilnic in data de 07.01.2010.

Ce se urmareste :

- acuzarea ofiterilor participanti la faza initiala, de intocmire a primelor rapoarte privind nerespectarea programului zilnic, respectiv, intocmirea abuziva a acestora tinand cont de faptul ca si in trecut acestia au mai absentat de la programul zilnic;

- incalcarea astfel, in trecut, a art. 69, lit. d) depăşirea atribuţiilor de serviciu ori manifestarea unui comportament necorespunzător faţă de persoanele private de libertate, care contravine legii privind executarea pedepselor, sau faţă de alte persoane cu care intră în contact în timpul serviciului;

Realitate neverificata:

- conform specificului Penitenciarului Pelendava, inca de la infiintare - 1999, cat si in prezent, directorul adjunct SDRP, in speta recenta, comisarul sef Fulga Sorinel, participau la apelul de dimineata al detinutilor cat si la punerea in aplicare a programului zilnic. Drept urmare, daca a fost cazul inlesnirii regimului de detinere in aceste cazuri, acest aspect i se datoreaza celui mentionat anterior;

- in data de 06.01.2010 doar directorul adjunct SDRP, comisar sef Fulga Sorinel a participat la aceste activitati, seful sectiei fiind invoit, acesta manifestand astfel un comportament necorespunzator fata de detinutul S.I. acceptand ca acesta sa nu respecte programul zilnic in acea zi;

- in data de 07.01.2010, directorul adjunct SDRP, comisar sef Fulga Sorinel a a intarziat la serviciu, ajungand la ora 0800. Pentru a respecta activitatile din programul zilnic aprobat si dispus de directorul unitatii, seful biroului SDRP, prin absenta din unitate a directorului adjunct, indirect cu atributii de director adjunct, subcomisar Popescu Alin, a participat la apelul detinutilor si cat si la punerea in aplicare a programului zilnic, dispunand, legal, masurile de intocmire a rapoartelor de incident.


2. Programul zilnic

Conform prevederilor din art. 149, alin. 2 din H.G. 1797 este o abatere disciplinara grava incalcarea art. 62, lit j din aceeasi H.G. – respectarea programului zilnic.

Realitate neverificata:

- existenta, sau nu, a unui program zilnic aprobat de director si care i se aplica detinutului S.I. Din datele noastre exista acest program, iar conform lui, detinutul S.I. era obligat sa se afle intr-o alta locatie dupa ora 0730, ceea ce acesta a refuzat sa execute;

- In plus desi nu e necesar. Detinutului a semnat un act la Comisia de munca prin care se obliga sa respecte acest program.


3. Agentul constatator

Intrebarile puse de anchetatori incercau sa culpabilizeze mai multi ofiteri sau agenti, plecand de la cel care avea calitatea de agent constatator, indirect sa arate ca raportul nu a fost regulamentar intocmit.

Baza legala :

Decizia ANP 497/2007 privind procedura disciplinara aplicabila persoanelor private de libertate: art. 2, alin.1: constatarea abaterii disciplinare se face de catre personalul administratiei locului de detinere.

Lgea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor : art. 72, alin. 1: abaterile disciplinare se constata de catre personalul administratiei penitenciare si se consemneaza intr-un raport de incident;

Nota: dupa cum rezulta din aceste prevederi legale, nici un angajat nu are ca obligatie de serviciu, nefiind individualizata persoana care intocmeste raportul de incident. Singura cerinta legala este aceea de a fi fost de fata la comiterea abaterii disciplinare.

a) in primul caz, nerespectarea programului zilnic, au fost de fata 3 ofiteri si 6-7 agenti, oricare din acestia putand intocmi, legal, raportul de incident. Astfel, prin dispozitia data, a fost nominalizat unul din cei care au fost de fata si au constatat si ei comiterea abaterii disciplinare, in speta supraveghetorul sectiei, cel care a constatat prima data abaterea disciplinara, ofiterii obtinand doar confirmarea de la detinut a nerespectarii programului zilnic;

b) in al doilea caz, conform celor ce mi s-au spus de catre cei care s-au aflat pe sectia de detinere in momentul comiterii celei de a doua abateri disciplinare, automutilarea, doar subcomisarul Popescu Alin a vazut efectiv cand detinutul S.I. s-a automutilat.

4. Instigarea de catre director a detinutului la plangere penala

Realitate neverificata:

Aici este suficient sa postam cele scrise intr-un cotidian local :

“După cum spun chiar deţinuţii, în cursul dimineţii de marţi, la punctul de lucru unde lucrează deţinutul S. I. a ajuns directorul Craioveanu, care l-a învăţat pe acesta să-i facă plângere penală subcomisarului Popescu Alin. La prânz, tot directorul Craioveanu s-a deplasat pe secţia de deţinere unde s-a închis în biroul supraveghetorului, pe rând, cu doi deţinuţi, printre care şi S. I. Când au intrat în camerele de deţinere, ambii deţinuţi s-au lăudat că au fost învăţaţi să-l reclame pe ofiţer şi că îi vor rupe gâtul, deoarece au conducerea de partea lor, unul dintre aceştia dând, la dictare, o declaraţie împotriva acestuia”,

a afirmat, sub anonimat, unul dintre angajaţii penitenciarului.


17 comentarii:

  1. Comportament tipic de comunist.Trebuie sa-l ardeti sa-l dea A.N.P.-ul afara pe ofiterul smecher care invata hotii sa faca plangeri penale cadrelor.
    A fost si la noi un ofiter care a invatat un civil sa-i faca plangere la comisia de disciplina unui coleg, nu l-a ajutat Dumnmezeu si i-au fost taiate aripile.Acum e un ilustru anonim.
    Nu va lasati fratilor si demascati abuzurile facute de cei care nu se pot lepada de obiceiurile comunisto-securiste.

    Bafta multa si voua si lui Popescu Alin.

    RăspundețiȘtergere
  2. molahu omar a auzit intamplator ca fulga vrea sa-si faca televiziune cu circuit inchis si pentru asta vrea sa "ridice" toate televizoarele din puscarie.nu de alta dar "rebelii"(subordonatii din paza)sa nu cumva sa se"cultive" prea mult si sa-l depaseasca la inteligenta.sau mai nou,a descoperit ca televizorul provoaca somnolenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar mai conteaza ce a fost, ce s-a intamplat, cine si ce a vazut? Chiar nu-si da nimeni seama ca in "Republica Socialista Pelendava" tovarasul prim-secretar al partidului taie si spanzura acolo? Mai ramane ca in zilele urmatoare a vandut penitenciarul .....nu ar mira pe nimeni!

    RăspundețiȘtergere
  4. Se vede clar influenta "fulgarina": eu nu stiu nimic, eu sunt nou aici, EL e de vina! E clar...asta calea de urmat pentru a ajunge undeva

    RăspundețiȘtergere
  5. ce mandru e de el in poza micul Dictator :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce incordat sta in fotografie,se vede ca nu se simte in largul lui.Functia asta cred ca e o caciula prea mare pentru el.
    Eu cred ca isi mascheaza incompetenta cu duritate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai de graba are fata de drincuitor fruntas,decat de mandru.

    RăspundețiȘtergere
  8. La fel ca asta al vostru e si al nostru de la Deva. Pina nu scapam de gunoaie de genul asta nimic nu v-a merge in acest sistem. Atentie si la ANP-pisti ca sunt la fel ca si directorul vostru. Orice cadru indiferent de gradul profesional ,care invata hotii sa dea in judecata cadrele trebuie eliminat din sistem. Consilierea juridica nu o fac cadrele detinutilor ci avocatii lor. Ar trebui ca Gheneralul Bala sa-i dea afara fara drept de apel pe toti care procedeaza asa. Sau poate si el e la fel ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta are fata de bucatar nu de director. Gogoasa e numele lui?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu imi vine sa cred ca in sistemul asta sunt oameni ca acest individ, pe care-l vad incorsetat in costum ca pe o sarma in fruza de varza. Sigur si profesional e la fel de varza si sigur e disperat de a ajuns sa invete detinutii sa dea in judecata cadrele. Este sub demnitatea unui angajat al statului acest comportament si va sfatuiesc sa evitati sa dati mina cu un asemenea jeg uman, iar daca o faceti sa va faceti vaccinul pentru sanatatea dumneavoastra. Asa au luat unii gripa porcina dind mina cu un porc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Adevarul intotdeauna va cistiga .Alin fi tare ca toti suntem alaturi de tine .Nu te lasa intimidat si fi tu vertical ca intotdeauna. Rebuturile sistemului, acesti comunisti care si-au umplut traistele pe spatele muncii palmasilor isi dau ultima suflare. Verticalitatea morala a sistemului penitenciar este virusata de acesti resoftati in evul mediu, de parca s-au nascut cu plasa-n mina pusi pe capatuiala. Sa inveti hotii sa dea in judecata cadrele o consider ca o tradare, iar daca vine de la director e si mai mare efectul, e demoralizator pentru personal. Aici chestorul Bala ar trebui sa-si spuna opinia pentru ca demoralizeaza personalul un astfel de Farfui penitenciarist.

    RăspundețiȘtergere
  12. să înveţi deţinuţii să dea în judectă un om care şi-a făcut treaba şi nu a acceptat să tacă aşa cum aţi vrut voi este o mare MÂRŞĂVIE,cum să mai avem curajul să ne facem treaba noi cei de la tură ,când cu un ofiţer cu funcţie de comandă aţi procedat aşa? dar tot noi vă dăm răspunsul... într-o zi o să vină obedientul de Fulga să vă "raporteze" că tura X refuză să intre în serviciu, să vă vedem cum o raportaţi atunci la A.N.P.?

    RăspundețiȘtergere
  13. Tare mi-e teama ca nu mai e mult si se va intampla ca o tura sa nu mai intre in serviciu...Poate ar trebui ca ilustrii conducatori sa-si scoata fundurile din calduroasele birouri si sa vada atmosfera din unitate, teroarea agentilor carora le este tema sa puna ppl-ii sa munceasca acolo unde sunt repartizati. Uitasem ca din birou se iese cand vrei sa mai inveti un detinut sa dea un ofiter injudecata.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa vezi atunci cum uita sa pupe-n fund pepeleii si mai pupa si cate un dos de agent.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu va lasati fratilor si noi colegii de la alte unitati suntem alaturi de voi.Jos comunistii,jos hotii dovediti care inca conduc unele unitati.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mai sunt astfel de exemplare de olteni si prin alte unitati din tara. Ar fi bine CA CINEVA SA LE SPUNA, sa-si faca bagajul si sa plece, sa nu mai terorizeze personalul, acestia sunt oameni "comunisti" care au invatat sa faca numai rau celor din jurul lor. Acesti oameni ar trebui sa plece - cu intreaga familie incadrata in tot sistemul penitenciar romanesc ! Oricum nu fac nimic pana sant mari vedete comuniste ! Muncesc altii - pentru ei si marea lor familie angajata...
    Oltenilor, nu rezolvati nimic daca va trimiteti prazul in alta parte a tarii. Aici nu e loc pentru astfel de oameni ! Pastrati-i pentru voi, luati-i acasa la voi pe toti cei din generatia sefului vostru, care sunt imprastiati prin toate unitatile tarii !

    RăspundețiȘtergere
  17. ptr.anonimul de la 08.40
    stai liniştit nu se află, fiindcă Fulga consideră aspectul că nu este un "eveniment negativ",şi nu este menţionat în tabelul de evenimente,şi o rezolvă el cu directorul şi sipa...

    RăspundețiȘtergere

Reguli pentru postare

1 - Oricine poate comenta articolele publicate pe blog fără a fi nevoie de înregistrare. Comentariile sunt moderate înainte de publicare.

2 - Pentru a putea fi publicate, comentariile trebuie să respecte următoarele condiţii:

•să se refere la subiectul articolului, sau să urmeze linia logică a unei dezbateri;
•să fie inteligibile;
•să respecte opiniile şi convingerile celorlalți cititori;
•să fie argumentate;
•să nu fie jignitoare, obscene, pornografice, abuzive sau ilegale;
•să nu conţină amenințări sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care postează pe blog;
•să nu instige la ură sau discriminări de orice natură;
•să nu fie repetitive, lipsite de sens, sau spam;
•să nu incite la reacţii negative.

3 - Decizia de nepublicare sau de ştergere a unui comentariu este finală şi nu poate fi negociată. Puteţi reveni oricând cu un comentariu care să respecte regulile.