miercuri, 9 decembrie 2009

Salariatii civili

In M.O. 833 din 03.12.2009 a fost publicat Ordinul Ministrului Justitiei pentru aprobarea Criteriilor şi metodologiei de desfăşurare a examinării pentru dobândirea calităţii de funcţionar public cu statut special de către personalul contractual din sistemul administraţiei penitenciare, numarul 3130/C/19.11.2009.

In anul 2006, urmare a demersurilor organizatiilor sindicale, cu sprijinul conducerii din acel moment a Ministerului Justitiei, a fost modificata Legea 293/2004 privind statutul functionarilor publici din sistemul administratiei penitenciare prin O.U.G nr. 47/2006 dand dreptul la cateva sute de salariati contractuali sa devina agenti si ofiteri in sistemul administratiei penitenciare.

Ca intotdeauna, degringolada birocratica din A.N.P. a facut ca o parte din acestia fie sa primeasca raspunsul ca nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, sau, de ce sa nu recunoastem, sa primeasca acest raspuns tocmai pentru ca nu indeplineau aceste conditii. Altii au definitivat studiile in perioada urmatoare.
Nu as fi facut aceasta remarca daca la vremea respectiva nu ar fi existat cateva cazuri in care, apropiati ai unor directori de penitenciare, nu ar fi avut parte de un tratament preferential, fiind departe de a putea, legal, sa devina functionari publici cu statut special, dar totusi au devenit.


Ceea ce m-a determinat insa sa scriu acest articol, trecand peste obisnuitul "mers de melc" in elaborarea actelor normative a D.C.E.A.N., a fost DISCRIMINAREA cu care sunt tratati actualii salariati contractuali, posibili candidati pentru trecerea in randul functionarilor publici spre deosebire de cei din 2006.

Daca in anul 2006 o simpla testare psihologica a fost suficienta sa le ATESTE acestora respectiva calitate, in prezent, o procedura extrem de meticuloasa ce include mai nou un examen scris, ma face sa cred in reaua-credinta a actualei conduceri a A.N.P. in ceea ce priveste dorinta acestora de a finaliza in pragul unor sfinte sarbatori sau la inceputul unui nou an mai vechea doleanta a acestora.

Oricum, pe langa aspectul discriminatoriu aratat anterior, aspect pentru care organizatiile sindicale ar trebui sa sesizeze Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, noul Ordin al Ministrului Justitiei incalca in mod flagrant legea, deoarece conform normelor de tehinica legislativa acesta nu poate fi mai restrictiv ca legea, Legea 293, lege ce nu prevede conditionarea obtinerii calitatii de functionar public decat de niste banale conditii prevazute de art. 11 din legea mentionata.

OMJL3130 Din 19.11.2009- Criterii Si Metodologie ...Trecere Sc in Fpss

6 comentarii:

  1. Stimate coleg,

    Subscriu nemultumirii tale referitoare la discriminarea cu care sunt tratati ,colegii nostri, actualmente salariati civili si posibili candidati pentru trecerea in randul fpss, fata de cei care au capatat acesta calitate in anul 2006.
    Chiar daca ,sortii au tinut cu mine si ma numar printre cei care au avut aceasta sansa , nu pot sa nu imi manifest indignarea si nemultumirea pentru ca un ordin stramb sta in calea infaptuirii unui act de dreptate , cat timp acesti salariati vor presta o munca identica cu cea pe care o desfasoara in prezent si cu nimic mai prejos de cea a unui coleg care in prezent este fpss. Diferenta o face salariul .

    RăspundețiȘtergere
  2. Faptul ca la acest articol nu este niciun comentariu ,pentru mine inseamna mult .Regret ca nu ne gasim cuvintele atunci cand trebuie sa fim alaturi de colegii nostrii, sustinandu-i , chiar si moral .Se pare ca ne este mai draga barfa , atunci ne inghesuim cu totii la comentarii. Pacat!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim Oltenia Prison pt preluarea si difuzarea informatiei!Sunteti singurii care ati considerat ca cele cateva sute de salariati civili din sistem merita bagati in seama si informati asupra unor legi/ordonante ce-i privesc direct!Pacat pt faptul ca in unitati liderii de sindicat sunt prea putin sau deloc preocupati de aceasta cantitate "neglijabila":civilii!Noroc cu ei ca la bilanturi si sedinte se scot directorii si gasesc vinovatii:din cauza unui civil - si-ala instalator - nu mergea unitatea bine:)!Sa se faca si acela agent sa vedem unde mai e buba!Poate intr-un management defectuos????

    RăspundețiȘtergere
  4. Discriminare a fost si atunci cand civilii nu au fost lasati sa concureze ca si sursa interna la concursurile pe tara!Atunci era egalitate de tratament pentru toti.Acum vor fi matrasiti in mod expres sau vor fi favorizati.Dar la asa tara, asa legi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne este mai draga birfa mai ales atunci cand ne este greu sa recunoastem competentele profesionale ale colegilor nostri.Am ca si colegi cativa salariati civili, fosti profesori cu grade didactice si vechime in invatamant.Sunt de admirat pentru daruirea pe care o depun in munca de reeducare a ppl-eilor, pentru tactul pedagogic pe care se vede ca il au in sange.De multe ori m-am inspirat de la ei si nu mi-a fost jena sa recunosc, cu toate gradele mele, jos palaria pentru formatia lor profesionala!

    RăspundețiȘtergere
  6. Discriminare a fost când școlile au fost preluate de ANP, in unele cazuri chiar ilegalitate. Profesori suplinitori au fost incadrati pe perioadă nedeterminată. Despre aceste lucruri de ce nu vorbește nimeni? Și nu le mai plângeți de grijă, că din când în când le mai apare câte o pomană, chiar și asa ”discriminatorie”.

    RăspundețiȘtergere

Reguli pentru postare

1 - Oricine poate comenta articolele publicate pe blog fără a fi nevoie de înregistrare. Comentariile sunt moderate înainte de publicare.

2 - Pentru a putea fi publicate, comentariile trebuie să respecte următoarele condiţii:

•să se refere la subiectul articolului, sau să urmeze linia logică a unei dezbateri;
•să fie inteligibile;
•să respecte opiniile şi convingerile celorlalți cititori;
•să fie argumentate;
•să nu fie jignitoare, obscene, pornografice, abuzive sau ilegale;
•să nu conţină amenințări sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care postează pe blog;
•să nu instige la ură sau discriminări de orice natură;
•să nu fie repetitive, lipsite de sens, sau spam;
•să nu incite la reacţii negative.

3 - Decizia de nepublicare sau de ştergere a unui comentariu este finală şi nu poate fi negociată. Puteţi reveni oricând cu un comentariu care să respecte regulile.