luni, 21 decembrie 2009

ANP-istii STOP ABUZURILOR

A. Nu exista baza legala pentru reorganizare:

Ministerul Justiţiei si Libertăţilor Cetatenesti, respectiv Administraţia Naţionala a Penitenciarelor nu intra sub incidenta Legii 329 din 5 noiembrie 2009 privind reorganizarea unor autoritati si instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar Internaţional.
Singura instituţie aflata in subordinea
Ministerul Justiţiei si Libertăţilor Cetatenesti aflata in aceasta situaţie, este, conform anexei 1, pct. 19, Registrul Comerţului.

Singura prevedere care face referire la reorganizare din Legea 293/2004 actualizata si republicata este art. 61 (n.a. încetarea raporturilor de serviciu), lit. h: „reducerea personalului unitatii prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de ofiţerul sau agentul in cauza, ca urmare a reorganizării, in cazul in care acesta refuza oferta conducerii unitatii de trecere in alta funcţie.”
Aceasta prevedere nu are insa relevanta in majoritatea cazurilor avute in discuţie in prezent având in vedere menţiunea expresa a legiuitorului referitoare la reducerea personalului. Aceasta reducere a personalului nu există efectiv, numărul de membrii ai personalului, si aici ne referim la funcţiile ocupate, rămâne in general aceleaşi. Astfel reducerea posturilor este strâns legata de redistribuirea acestuia pe o funcţie vacanta, nu pe o funcţie nou înfiinţata, in acest caz neavând aplicabilitate art. 61 din Legea 293/2004.

Toate aceste cazuri nu intra sub incidenta art. 61 din Legea 293/2004 având in vedere faptul ca nu este vorba de o reducere de posturi ci de schimbare din funcţie, trecerea de pe o funcţie de conducere, pe o funcţie de execuţie.

B. Vestitul articol 100 (din Legea 188/1999) este uneori invocat de ANP ca baza legala.
Insa ca de obicei, ANP scăpa din vedere 2 aspecte extrem de importante:

- ANP reprezintă pentru salariaţii sistemului penitenciar angajatorul efectiv, forumul tutelar ce va lua decizia efectiva de concediere (ex. Penitenciarul Târgu Jiu unde un număr de 27 de salariaţi nu s-au mai regăsit pe stat) si astfel, prin bunăvoinţa prevederilor art. 69, alin. 4 din Legea 53/2004, abuzurile acestuia intra sub incidenta obligaţiilor SECTIUNII V din Codul muncii, organizaţiile sindicale având un rol in acest caz nu numai de simpla consultare, rol ignorat de ANP pana in prezent.
-
acest articol 100, aşa cum reiese din cele câteva exemple ce urmează, in situaţia in care cei „reformaţi” (a se citi reorganizaţi) se regăsesc in state, nu are aplicabilitate legala in ceea ce se întâmpla in sistemul penitenciar in prezent.

C. Exemplu: referitor la directorii adjuncţi ce devin şefi servicii si şefii de tura ce devin ofiţeri de serviciu: Spitale-penitenciare, Pelendava, SNPAP

Având in vedere faptul ca legea 293/2004, actualizata si republicata, lege speciala, nu conţine norme referitoare la situaţiile menţionate, pentru aceştia intervin normele generale prevăzute in Legea 188/2999.

art. 100, alin. 1 si alin. 4 din Legea 188/1999: „in caz de reorganizare a autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarii publici vor fi numiţi în noile funcţii publice sau, după caz, în noile compartimente în următoarele cazuri:
a) se modifică atribuţiile aferente unei funcţii publice mai puţin de 50%;
b) sunt reduse atribuţiile unui compartiment;
c) este schimbată denumirea fără modificarea în proporţie de peste 50% a atribuţiilor aferente funcţiei publice;
d) este schimbată structura compartimentului.
(4) Reducerea unui post este justificată dacă atribuţiile aferente acestuia se modifică în proporţie de peste 50% sau dacă sunt modificate condiţiile specifice de ocupare a postului respectiv, referitoare la studii.

Rezulta faptul ca directorilor adjuncţi si şefilor de tura, nu li se pot modifica raporturile de serviciu, prin trecerea pe alte funcţii inferioare, din următoarele motive:
- noua funcţie publica are schimbata doar denumirea, sef serviciu, respectiv ofiţer de serviciu, fără modificarea în proporţie de peste 50% a atribuţiilor aferente funcţiei publice (art. 100, alin. 1, lit. c)
- reducerea unui post nu este justificată, atribuţiile aferente acestuia nu se modifică în proporţie de peste 50% (art. 100, alin. 4)

Si exemplele ar putea continua. Or sa spuna, probabil, ca Legea 188/1999 nu se aplica in sistemul penitenciar. Sa zicem, de acord, in acest caz, ANP, nu uitati, modificarea raportului de serviciu este 0 situatie STRICT reglementata de Legea 293/2004, iar reorganizarea nu se regaseste acolo.

Probabil cei ce acum "is fruncea", vor sa ne lase o amintire de neuitat, un haos generalizat al sistemului penitenciar, o crasa ignorare si ignoranta a carierei in sistemul penitenciar, o umilire a celor care au crezut in principiile şi valorile etice ale serviciului public.

6 comentarii:

  1. Probabil ca fruncea trebuie schimbata!!!
    Exista acolo si oameni care cred in Dumnezeu...
    Sa stiti cu totii,indiferent cine sunteti,ca daca nu va respectati subordonatii,nici nu puteti astepta respect!
    Uitati-va in oglinda si intrebati-va daca mai sunteti cei dinaintea numirii in functiile de conducere pe care le aveti!!
    ...si daca nu sunteti,inseamna ca e mare bai si atunci PLECATI!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ne mai calcati in picioare. Si voi ati fost si inca sunteti ca noi.
    Nu e moral sa va bateti joc de noi, de cariera noastra, de munca noastra de o viata atata timp cat nimic nu va obliga la asta.
    Dumnezeu sa va vada si pe voi si sa va reorganizeze de asa natura incat Alina Georgescu sa ramana singura sefa din ANP.

    RăspundețiȘtergere
  3. asta e tara lui Papura Voda, fiecare cum se trezeste mare strateg general face ce-l duce capul. Daca si cEL mARE vorbeste de reorganizare ... ar trebui el sa fie cel reorganizat, sau cum se zice aici, reformat.

    RăspundețiȘtergere
  4. da ce face Alina GEORGESCU ceva deosebit fata de alti ofiteri ? Cata vechime are fatuca asta in sistem ? Da, e frumoasa foc !!

    RăspundețiȘtergere
  5. Aveti pe unul Corici Dumitru la voi ? ce face si pe ce post e? La Deva era sifonul directorului!

    RăspundețiȘtergere
  6. Taci din gura ca asta a fost angajat de Berceanu nu sti e PD-L

    RăspundețiȘtergere

Reguli pentru postare

1 - Oricine poate comenta articolele publicate pe blog fără a fi nevoie de înregistrare. Comentariile sunt moderate înainte de publicare.

2 - Pentru a putea fi publicate, comentariile trebuie să respecte următoarele condiţii:

•să se refere la subiectul articolului, sau să urmeze linia logică a unei dezbateri;
•să fie inteligibile;
•să respecte opiniile şi convingerile celorlalți cititori;
•să fie argumentate;
•să nu fie jignitoare, obscene, pornografice, abuzive sau ilegale;
•să nu conţină amenințări sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care postează pe blog;
•să nu instige la ură sau discriminări de orice natură;
•să nu fie repetitive, lipsite de sens, sau spam;
•să nu incite la reacţii negative.

3 - Decizia de nepublicare sau de ştergere a unui comentariu este finală şi nu poate fi negociată. Puteţi reveni oricând cu un comentariu care să respecte regulile.