joi, 16 septembrie 2010

Legea unitara a pensiilor, adoptata de Parlament

Ieri s-a votat legea pensiilor. Dezastrul s-a produs cu toată opoziția Comisiilor de specialitate. Niciunul dintre amendamentele în favoarea ‘pensiilor militare’ nu a fost adoptat, inclusiv cele depuse de FSANP la Comisii referitor la păstrarea sistemului de pensii speciale și vârsta de pensionare pentru condiții speciale.

Pensiile speciale au dispărut din noua lege și s-a decis integrarea în sistemul public unitar de pensii a cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.


Parlamentul a adoptat miercuri, cu 170 de voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri proiectul legii unitare a pensiilor.

”Aceasta lege reprezinta un prim pas in directia diminuarii deficitelor la bugetul de pensii. Spun aceasta in conditiile in care, in 2011, tot mai trebuie sa punem bani de la bugetul de stat, peste 3 miliarde de euro, sa sustinem bugetul de pensii", a declarat premierul Emil Boc.

Potrivit legii adoptate, functionatii publici, persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 4 salarii medii, politistii, dar si somerii sau persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare vor fi asigurati in sistemul public de pensii, potrivit proiectului aflat in dezbatere la Senat.

Conform actului normativ, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a ) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 4 salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) persoane care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau
contracte de colaborare;
g) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.

V. cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii, ordinii publice si a sigurantei nationale care beneficiaza de ajutoare lunare, ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

Totodata, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public.

Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii, precum si institutiile care efectueaza plata drepturilor de somaj sunt obligate sa depuna in fiecare luna, la termenul stabilit de CNPP si casele de pensii sectoriale, declaratia nominala de asigurare. Declaratia se transmite la casa teritoriala de pensii, in raza careia se afla sediul angajatorului, respectiv la casa de pensii sectoriala.