joi, 15 aprilie 2010

Ce ar trebui să fie Penitenciarul Pelendava

Penitenciarul Pelendava – unitate strategică a sistemului penitenciar



În conformitate cu dispoziţiile HGR nr.1849/2004, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, respectiv unităţile subordonate, face parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Prin profilul unic şi specificul propriu de activităte, Penitenciarul Pelendava reprezintă o componentă deosebit de importantă a sistemului penitenciar, pe lângă funcţia de custodie a persoanelor private de libertate, calificare şi recalificare a acestora în diverse activităţi proprii, funcţia economico-productivă este o componenta reprezentativă a acesteia: – aprovizionarea cu hrană (brânză şi carne) pentru un număr de 10-13 penitenciare şi 7.000 – 10.000 persoane private de libertate.

Penitenciarul Pelendava este o unitate strategică de activitate (USA), o diviziune a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care are o misiune si obiective separate si pentru care se poate face o planificare independenta de cea a celorlalte diviziuni. Aceasta produce o serie de produse care satisfac o parte din nevoile sistemului penitenciar.

Independenţa sistemului penitenciar ca parte a sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în faţa oricăror situaţii de natură economică care pot perturba activitatea unor firme care ar asigura necesităţile sistemului penitenciar, faliment, greve, lipsa lichidităţilor, schimbarea interesului în domeniul de activitate al acestora, ş.a.m.d., reprezintă un aspect important ce poate asigura stabilitatea acestuia.


Exemplu: în situaţia în care penitenciarele nu dispun de resurse financiare şi nu respectă prevederile contractuale datorită recesiunii economice, firmele care asigură aprovionarea întrerup activitatea de aprovizionare cu consecinţe nefaste pentru ordine şi siguranţa publică în situaţia declanşării unor revole ale deţinuţilor.

Prin asigurarea aprovizionării de la Penitenciarul Pelendava, această situaţie este inexistentă.



Nota: prezentele date sunt cele din planul de producţie şi de distribuţie, ultimul de altfel, făcut de fostul director al Penitenciarului Pelendava Emanoil CUCU.


Cantităţi şi destinaţii de produse în anul 2009


ATELIER PREPARATE LAPTE

Doar 4 % din totalul livrărilor este pentru consumul propriu al unităţii iar 96 % din totalul cantităţilor de telemea livrată a fost destinata consumului unităţilor din sistemul penitenciar .

S-au livrat 99 940 kg telemea vacă , din care :

- în sistem 95.742 kg

- la bufetul unităţii 1.628 kg

- la depozitul de alimente 2.570 kg


ATELER PREPARATE CARNE:

- obţinerea a 192.000 kg carcasă porc

- obţinerea a 32.000 kg preparate din carne

Livrarea către unităţile din sistem a cantităţii de 159.000 kg carcasă porc.

-Penit. JILAVA: 9.000 kg;

-Penit. GIURGIU: 33.000 kg;

-Penit.PLOIESTI: 21.000 kg;

-Penit. RAHOVA: 9.000 kg;

-Penit. Spital JILAVA: 11.000 kg;

- P.M.T. Craiova 11.000 kg

- Penit Slobozia 14.000 kg

- Penit Margineni 28.000 kg

- CR Gaesti 3.600 kg

- Penit Targsor 20.000 kg

Au fost asigurate cantităţile de carcasă porc şi vită precum şi cele de preparate din carne solicitate de unităţile penitenciare din sistem. În cursul anului 2009 s-a distribuit unităţilor din sistem cantitatea de 145.644 kg carcasă porc şi 3.242 kg carcasă vită.