sâmbătă, 14 august 2010

Desert storm


Joi 12.08.2010 la Pelendava directorul adjunct Sorinel, inarmat cu un cantar de la fostii vecinii, rusii, a participat la controlul efectuat in Post control 1 la plecarea salariatilor spre casa.
Scopul declarat de catre Ciripel, leadership in acest penitenciar, a fost stoparea sustragerilor de produse.

Acest laitmotiv este folosit frecvent de Ciripel in fata sefilor de la ANP, acesta erijandu-se deseori in salvatorul acestui penitenciar.

In realitate ceea ce se intampla de peste un an de zile in aceasta institutie a statutului imi aminteste de nuvela Salcamul. Salcâmul lui Moromete este un simbol multivalent al aceste lumi, este un axis mundi, un simbol al independenței lui Moromete, personajul identificându-se cu acest arbore. Salcâmul lui Moromete are mai multe înțelesuri: este un semn de hotar și, o dată ce va fi tăiat, se poate ajunge la pierderea întregului pământ. Scena tăierii salcâmului este precedată de un bocet funerar, prevestind decăderea viitoare a protagonistului. Tăierea salcâmului constituie prima fisură a spațiului rural. Și coincide cu venirea acelui timp ce nu mai are răbdare și cu deruta ce îl cuprinde și îl înstrăinează treptat pe Moromete. Mitul care începe este unul al destrămării, semnificat prin tăierea salcâmilor și prin uciderea cailor, mitul lui Moromete.

Departe de mine gandul de a infiera actiunea fie ea si de imagine a celor doi. Insa cantarul folosit in aceasta actiune de imagine a fost retras ulterior. Doar nu putea fi lasat in continuare la agentii ce-si desfasoara activitatea acolo. Asta ar fi insemnat ca, permanent, acestia sa aiba posibilitatea sa verifice, procurori, politisti, sefi servicii logistica din SRI, apropiati si acoliti din real life, ce vin, la fel de permanent cum e necesar acel cantar, sa se aprovizioneze cu produsele penitenciarului.
In acele zile, de regula, agentul din post control este sunat si i se spune ca s-a "stricat" casa de marcat. Intamplator sau poate nu, aceasta functioneaza a doua zi. Si altfel, nu e greu sa platesti 5 kg de produse dar sa iesi pe poarta cu 20 kg.

Se intampla deseori ca personalul, ma rog, anumiti membri ai personalului sa primeasca ca raspuns la solicitarea de a cumpara produse ca nu a lucrat atelierul de carmangerie. Normal, acestia insa vad si ei masinile celor mentionati anterior, pline de produse autohtone.

Cantar auto CAND? Deoarece deseori cantitatile cumparate sau iesite pe poarta penitenciarului depasesc posibilitatile cantarului rusesc, asteptam ca Ciripel sa gaseasca solutii de cantarire si in aceste cazuri. Tot asa speram sa isi aminteasca faptul ca exista in zona Fermei de vaci un cantar auto, cantar ce poate fi folosit la cantarirea camioanelor ce pleaca incarcate cu balegar.
Uimitor sau nu, tot balegarul pe care-l folosea, uneori, fostul director Cucu ca ingrasamant natural, depozitat toata iarna pe platforma, s-a epuizat intr-un ritm alert, nefiind cumparata decat aproximativ 15 % din acesta. Restul a ajuns ca ingrasamant de gazon la o gramada din reprezentantii protipendadei craiovene.
Nu e greu de facut un calcul plecand de la capetele de bovine, tona de balegar si facturile rare de prin contabilitate.

Uzul acestui cantar cand exista suspiciuni ar da posibilitatea sefilor de tura si agentilor din post control sa verifice si cantitatea cu care ies pe poarta reprezentantii firmei ce a "ajutat" la treierat. Anul trecut s-au investit cateva miliarde in utilaje nefunctionale pentru ca in anul 2010 treieratul sa fie facut de terti, pe baza de "uium". Uium cantarit la cativa kilometri de penitenciar, fara ca la cantarirea acestuia sa participe o comisie. In acte o fi existat aceasta comisie, in realitate, la cantarire a participat doar un gestionar.